Etiket: Ünlü ceza avukatı

Nitelikli Dolandırıcılık Suçu (TCK 158)

Nitelikli Dolandırıcılık Suçu (TCK 158)

Nitelikli Dolandırıcılık Suçu Nedir?

Nitelikli dolandırıcılık suçu 5237 sayılı Türk ceza kanununun mal varlığına karşı suçlar başlıklı onuncu bölümünün 158. maddesinde düzenlenmiştir. Dolandırıcılık suçunun tanımı 157. madde hükmü içerisinde düzenlenmiştir. Dolandırıcılık hileli davranışlar ile bir kişiyi aldatıp, onun ya da bir başkasının zararını olarak kendisini ya da başkasını bir menfaat sağlamaktır. Dolandırıcılık yapan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve 5000 güne kadar adli para cezası verilir. Dolandırıcılık suçunun nitelikli hallerin işlenmesi halinde üç yıldan on yıla kadar hapis cezası ve 5000 güne kadar adli para cezası verilir.

Continue reading “Nitelikli Dolandırıcılık Suçu (TCK 158)”

Cumhurbaşkanına Hakaret Suçu (TCK 299)

Cumhurbaşkanı Hakaret Suçu Nedir?

5237 sayılı Türk ceza kanununun ikinci kitap başlıklı özel hükümlerinin millete ve devlete karşı suçlar ve son hükümler başlıklı dördüncü kısmının devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığını karşı suçlar başlıklı üçüncü bölümünün 299. maddesinde cumhurbaşkanına hakaret suçu düzenlenmiştir. 299. maddeye göre cumhurbaşkanına hakaret etmiş olan kişi bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Öyle ki Cumhurbaşkanına hakaret etmenin yaptırımı bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. Suçun aleni bir şekilde işlenmiş olması durumunda verilecek olan ceza altıda biri oranında artırılır. Bu suçtan kaynaklı olarak kovuşturma yapılması adalet bakanının izin vermesine bağlıdır.

Continue reading “Cumhurbaşkanına Hakaret Suçu (TCK 299)”

Silahlı Örgüt Suçu (TCK 314)

Suç Örgütü ve Silahlı Örgüt

Suç Örgütü Nedir?

Suç örgütü hiyerarşik bir yapıya sahip olup suç işleme fiilini bir alışkanlık haline getirmiş, suç işlemeye elverişli her türlü araç ve gerece sahip ve haksız çıkar sağlamayı amaçlayan en az 3 kişi ile oluşmuş olan yapılara organize suç örgütü şeklinde ifade edilmektedir. Tür k Ceza Kanununda suç örgütü ile ilgili olan hükümlere m. 220’de “ suç işlemek amacı ile örgüt kurma ”adlı başlık altında kendilerine yer verilmiş olmaktadır. Maddenin birinci fıkrasına baktığımızda kanunun suç saymış olduğu eylemleri işleyebilmek amacı ile örgüt kuran ya da yönetenlerin, örgütün yapısı, grubun sahip olduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması halinde kanun tarafından öngörülmüş olan cezalar ile cezalandırılacağı düzenlenmiştir. Şu var ki fıkranın son cümlesinde göz attığımızda suç örgütünün var olmuş sayılabilmesi için üye sayısının en az 3 kişi olması gerektiği vurgulanarak ifade edilmiştir. Kanun koyucu, suç işlemek amacı ile örgüt kurmak ya da yönetmek, önceden var olmuş bir örgüte üye olmak eylemlerini başlı başına ayrı bir suç şeklinde kanunda kabul etmiştir. Elverişli araçlarla asgari sayıda kişinin bir araya gelerek suç örgüt kurması aslında amaçlanan suçlar bakımından hazırlık hareketi niteliğinde olmaktadır. Bununla birlikte kanun koyucu kamu düzeni, barışı ve güvenliğini sağlamak amacı ile de Türk Ceza Kanunu m. 220’de bulunmuş olan somut tehlike suçları olarak nitelendirilen suçlara da yer açmış bulunmaktadır.

Continue reading “Silahlı Örgüt Suçu (TCK 314)”

Güveni Kötüye Kullanma Suçu (TCK 155)

5237 sayılı Türk ceza kanununun onuncu bölümünün mal varlığına karşı suçlar başlığı altında 155. maddede güveni kötüye kullanma suçu düzenlenmiştir. Bir başka kişiye ait olmasına rağmen korumak ya da belirli bir şekilde kullanmak niyetiyle zilyetliği kendisine verilmiş olan mal üzerinde kendisinin veya bir başka kişinin menfaatin ne zilyetliğinin devri amacı haricinde tasarruf da bulunmuş olan ya da bu devir olgusunu inkâr eden kişi bir şikâyetin mevcudiyeti üzerine altı aydan iki yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılması gerekmektedir. Suçun meslek ve sanat ticareti ya da hizmet ilişkisinin veya hangi sebepten meydana gelmiş olursa olsun bir başka kişinin mallarını idare etmek yetkisinin gereği olacak şekilde tevdi ve teslim edilmiş eşya ile ilgili olarak işlenmesi durumunda bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve 3000 yıla kadar adli para cezasının söz konusu olmasa gündeme gelir.

Continue reading “Güveni Kötüye Kullanma Suçu (TCK 155)”

Zimmet Suçu (TCK 247)

Zimmet suçu 5237 sayılı Türk ceza kanununun millete ve devlete karşı suçlar ve son hükümler başlıklı dördüncü kısmının kamu idaresinin güvenilirliğine işleyişine karşı suçlar başlıklı birinci bölümünün 247. maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde hükümlerine göre görevi sebebiyle Zilyetlik kendisine verilmiş olan ya da koruma ve gözetimi ile sorumlu olduğu mali kendisinin ya da bir başkasının zimmetine geçirmiş olan kamu görevlisi beş yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması gerekir. Suçun zimmetin ortaya çıkmamasını sağlamaya dair hileli davranışlar ile işlenmesi durumunda verilecek olan cezanın yarı oranında artırılması gerekir. Kanun hükümlerinde düzenleme bulmuş olan zimmet suçunda malın geçici bir süre kullanılmasından sonra geri verilmek üzere işlenmiş olması durumunda verilecek olan cezanın yarı oranına kadar indirilmesi söz konusudur.

Continue reading “Zimmet Suçu (TCK 247)”

Görevi Kötüye Kullanma Suçu (TCK 257)

5237 sayılı Türk ceza kanununun dördüncü kısmının millete ve devlete karşı suçlar ve son hükümler başlığı altındaki birinci bölümünün kamu idaresinin güvenilirliğine ve işleyişine karşı suçlar başlığı içerisinde bulunan 257. maddede görevi kötüye kullanma suçu düzenlenmiştir. Görevi kötüye kullanma suçu içerisinde söz konusu olan hükümlere göre kanun hükümleri içerisinde ayriyeten suç olarak tanımlanmış olan durumlar haricinde görevin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle kişilerin mağdur olmasına ya da kamunun zararına bir şekilde duruma sebep olacak veya kişilerin haksız bir fayda elde etmesini sağlayacak kamu görevlisi altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına çarptırıl. Kanun hükümleri içerisinde ayriyeten suç olarak tanımlanmış olan durumlar haricinde görevinin gereklerini yapmakta ihmal ya da gecikme göstermek suretiyle kişilerin mağduriyetine ya da kamunun zararını sebep olan veya kişilere haksız bir fayda sağlayan kamu görevlisi üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılır.

Continue reading “Görevi Kötüye Kullanma Suçu (TCK 257)”

Dolandırıcılık Suçu (TCK 157)

5237 sayılı Türk ceza kanununun mal varlığına karşı suçlar başlığındaki onuncu bölümünün 157. maddesinde dolandırıcılık suçu düzenlenmiştir. Kanun hükümlerine göre dolandırıcılık hileli davranış sergileyerek bir kimseyi aldatıp onun ya da başkasının zararına olarak kendisine ya da bir başkasına bir fayda sağlamaktır. Böylelikle hile davranışı ile bir kimseyi aldatıp onun ya da bir başkasının zararını olacak şekilde kendisine ya da bir başkasına fayda sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezası verilir.

Continue reading “Dolandırıcılık Suçu (TCK 157)”

Resmi Belgede Sahtecilik Suçu (TCK 204)

Resmi belgede sahtecilik suçu 5237 sayılı Türk ceza kanunun dördüncü bölümünde yer alan kamu güvenine karşı suçlar başlığı altında 204. maddede düzenlenmiştir. Resmi belgede sahtecilik suçuna göre bir resmi belgeyi sahte bir şekilde düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başka kişileri kandıracak şekilde değiştiren ya da sahte resmi belgeyi kullanan kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası alması gerekir. Görevi dolayısıyla düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte bir şekilde düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak bir şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı bir şekilde belge düzenleyen veya sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması gerekmektedir. Bununla birlikte resmi belgenin, kanun hükmü gereği tahsili sabit bir şekilde ortaya kuruluncaya kadar geçerlilik teşkil eden belge özelliğinde olması durumunda verilecek olan ceza yer oranında artırılması gerekir.

Continue reading “Resmi Belgede Sahtecilik Suçu (TCK 204)”

Etkin Pişmanlık

Etkin Pişmanlık Nedir?

5237 sayılı Türk ceza kanununun 36. maddesi hükümleri içerisinde fail konumunda yer alan kişinin suçun icra hareketlerinden gönüllü olarak vazgeçmesi ya da kendi çabalarıyla suçun tamamlanmasını ya da neticenin gerçekleşmesini önlenmesi durumu söz konusu olması halinde teşebbüsten dolayı cezalandırılmayacağı hüküm altına alınmıştır. Ancak tamamlanmış olan kısmın esasen bir suç oluşturması halinde yalnızca o suça ait ceza ile cezalandırılması durumu gündeme gelecektir.

Continue reading “Etkin Pişmanlık”