Etiket: Hakaret suçu şikayete tabi mi

Tehdit Suçu (TCK 106)

Tehdit Suçu Nedir?

Tehdit suçu 5237 sayılı Türk ceza kanunun yedinci bölümünde yer alan hürriyete karşı suçlar başlığı altında yer bulmaktadır. Bu kanunun 106. maddesinde tehdit başlığı ile açıklanmaktadır. 5237 sayılı Türk ceza kanunu göre tehdit suçunda bir başka kişinin kendisinin ya da yakınının yaşamına, vücut ya da cinsel dokunulmazlığına dair bir saldırı söz konusu olmasından kasıtla tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Bu suç içerisinde yer alan hükümlere Çok güncel bir ekleme yapılmıştır. Öyle ki tehdit suçunun kadına karşı işlenmesi durumunda cezanın alt sınırı dokuz aydan az olamaz.

Continue reading “Tehdit Suçu (TCK 106)”

TCK 125

5237 sayılı Türk ceza kanunu hükümleri içerisinde düzenlenmiş olan hakaret suçu şerefe tecavüzü ifade eden fiillerden biridir. Kanun içerisinde şerefe karşı suçlar başlığı altında yer bulmuştur. Hakaret suçu kanuni hükümleri içerisinde tahkir suçlarını tek bir maddede gördüğümüz bir suçtur. Bununla birlikte hakaret suçunun bazı nitelikli hallerin mevcudiyeti söz konusudur. Farklı çeşitte yer alan hakaret türleri de kanunun diğer hükümleri içerisinde yer bulunmaktadır.

Continue reading “TCK 125”

Hakaret Suçu

Hakaret suçu 5237 sayılı Türk ceza kanunun ikinci kitabı içerisinde yer alan kişilere karşı suçlar başlığı altındaki ikinci kısmın sekizinci bölümü içerisindeki Şerefe karşı suçlar başlığıyla mevcut olan maddeler içerisinde yer bulmuştur. Şerefe karşı işlenmiş olan suçlar kendisine karşı bu suç işlenmiş olan kişinin sahip olduğu manevi varlığını yönelik olası saldırıları önlemeye ve kişilerin şeref hakkını korumaya yarayan suçlardan oluşur. İnsanların sahip olduğu kişilik içerisinde maddi ve manevi olarak bir durumun mevcudiyeti söz konusudur. İnsanın maddi varlığına karşı işlenen suçlar öldürme yaralama gibi maddi varlığa zarar verilmesine önleyen ve buna karşı kişinin Bu suçlara karşı korunmasını sağlayan durumlardır. İnsanın sahip olduğu manevi varlığı koruyan suçlar ise şerefe karşı suçlardır. 5237 sayılı Türk ceza kanunu hükümleri içerisinde yer almış olan maddi ve manevi varlığı karşı işlenen suçların mevcut olması kişinin her türlü varlığının korunması için önem teşkil eder. Burada konumuz olan hakaret suçu ise manevi varlığın korunmasını sağlayan suçlar içerisinde yer alır

Continue reading “Hakaret Suçu”