Etiket: bayraklı ceza avukatı

Zimmet Suçu (TCK 247)

Zimmet Suçu (TCK 247)

Zimmet suçu 5237 sayılı Türk ceza kanununun millete ve devlete karşı suçlar ve son hükümler başlıklı dördüncü kısmının kamu idaresinin güvenilirliğine işleyişine karşı suçlar başlıklı birinci bölümünün 247. maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde hükümlerine göre görevi sebebiyle Zilyetlik kendisine verilmiş olan ya da koruma ve gözetimi ile sorumlu olduğu mali kendisinin ya da bir başkasının zimmetine geçirmiş olan kamu görevlisi beş yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması gerekir. Suçun zimmetin ortaya çıkmamasını sağlamaya dair hileli davranışlar ile işlenmesi durumunda verilecek olan cezanın yarı oranında artırılması gerekir. Kanun hükümlerinde düzenleme bulmuş olan zimmet suçunda malın geçici bir süre kullanılmasından sonra geri verilmek üzere işlenmiş olması durumunda verilecek olan cezanın yarı oranına kadar indirilmesi söz konusudur.

Continue reading “Zimmet Suçu (TCK 247)”
Görevi Kötüye Kullanma Suçu (TCK 257)

Görevi Kötüye Kullanma Suçu (TCK 257)

5237 sayılı Türk ceza kanununun dördüncü kısmının millete ve devlete karşı suçlar ve son hükümler başlığı altındaki birinci bölümünün kamu idaresinin güvenilirliğine ve işleyişine karşı suçlar başlığı içerisinde bulunan 257. maddede görevi kötüye kullanma suçu düzenlenmiştir. Görevi kötüye kullanma suçu içerisinde söz konusu olan hükümlere göre kanun hükümleri içerisinde ayriyeten suç olarak tanımlanmış olan durumlar haricinde görevin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle kişilerin mağdur olmasına ya da kamunun zararına bir şekilde duruma sebep olacak veya kişilerin haksız bir fayda elde etmesini sağlayacak kamu görevlisi altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına çarptırıl. Kanun hükümleri içerisinde ayriyeten suç olarak tanımlanmış olan durumlar haricinde görevinin gereklerini yapmakta ihmal ya da gecikme göstermek suretiyle kişilerin mağduriyetine ya da kamunun zararını sebep olan veya kişilere haksız bir fayda sağlayan kamu görevlisi üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılır.

Continue reading “Görevi Kötüye Kullanma Suçu (TCK 257)”
Resmi Belgede Sahtecilik Suçu (TCK 204)

Resmi Belgede Sahtecilik Suçu (TCK 204)

Resmi belgede sahtecilik suçu 5237 sayılı Türk ceza kanunun dördüncü bölümünde yer alan kamu güvenine karşı suçlar başlığı altında 204. maddede düzenlenmiştir. Resmi belgede sahtecilik suçuna göre bir resmi belgeyi sahte bir şekilde düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başka kişileri kandıracak şekilde değiştiren ya da sahte resmi belgeyi kullanan kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası alması gerekir. Görevi dolayısıyla düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte bir şekilde düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak bir şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı bir şekilde belge düzenleyen veya sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması gerekmektedir. Bununla birlikte resmi belgenin, kanun hükmü gereği tahsili sabit bir şekilde ortaya kuruluncaya kadar geçerlilik teşkil eden belge özelliğinde olması durumunda verilecek olan ceza yer oranında artırılması gerekir.

Continue reading “Resmi Belgede Sahtecilik Suçu (TCK 204)”
Etkin Pişmanlık

Etkin Pişmanlık

Etkin Pişmanlık Nedir?

5237 sayılı Türk ceza kanununun 36. maddesi hükümleri içerisinde fail konumunda yer alan kişinin suçun icra hareketlerinden gönüllü olarak vazgeçmesi ya da kendi çabalarıyla suçun tamamlanmasını ya da neticenin gerçekleşmesini önlenmesi durumu söz konusu olması halinde teşebbüsten dolayı cezalandırılmayacağı hüküm altına alınmıştır. Ancak tamamlanmış olan kısmın esasen bir suç oluşturması halinde yalnızca o suça ait ceza ile cezalandırılması durumu gündeme gelecektir.

Continue reading “Etkin Pişmanlık”
Tehdit Suçu (TCK 106)

Tehdit Suçu (TCK 106)

Tehdit Suçu Nedir?

Tehdit suçu 5237 sayılı Türk ceza kanunun yedinci bölümünde yer alan hürriyete karşı suçlar başlığı altında yer bulmaktadır. Bu kanunun 106. maddesinde tehdit başlığı ile açıklanmaktadır. 5237 sayılı Türk ceza kanunu göre tehdit suçunda bir başka kişinin kendisinin ya da yakınının yaşamına, vücut ya da cinsel dokunulmazlığına dair bir saldırı söz konusu olmasından kasıtla tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Bu suç içerisinde yer alan hükümlere Çok güncel bir ekleme yapılmıştır. Öyle ki tehdit suçunun kadına karşı işlenmesi durumunda cezanın alt sınırı dokuz aydan az olamaz.

Continue reading “Tehdit Suçu (TCK 106)”
Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti (TCK 188)

Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti (TCK 188)

Türk Ceza Kanunu İçerisinde Uyuşturucu Madde İmal, İthal ve İhraç Suçu

Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu TCK 188 5237 sayılı Türk ceza kanunun üçüncü bölümü içerisinde kamunun sağlığına karşı suçlar başlığı altında yer almaktadır. Kanun hükümlerine göre uyuşturucu ya da uyarıcı madde imal ve ticareti suçu uyuşturucu ya da uyarıcı maddeleri ruhsatsız bir şekilde ya da ruhsata aykırılık teşkil eder nitelikte imal, İthal ya da ihraç etmiş olan kişi, 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bununla birlikte 2000 günden 20.000 güne kadar adli para cezasına çarptırılır.

Continue reading “Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti (TCK 188)”
TCK 125

TCK 125

5237 sayılı Türk ceza kanunu hükümleri içerisinde düzenlenmiş olan hakaret suçu şerefe tecavüzü ifade eden fiillerden biridir. Kanun içerisinde şerefe karşı suçlar başlığı altında yer bulmuştur. Hakaret suçu kanuni hükümleri içerisinde tahkir suçlarını tek bir maddede gördüğümüz bir suçtur. Bununla birlikte hakaret suçunun bazı nitelikli hallerin mevcudiyeti söz konusudur. Farklı çeşitte yer alan hakaret türleri de kanunun diğer hükümleri içerisinde yer bulunmaktadır.

Continue reading “TCK 125”
Çocuğun Cinsel İstismarı Suçu Nedir? (TCK 103)

Çocuğun Cinsel İstismarı Suçu Nedir? (TCK 103)

Çocuğun cinsel istismarı, çocuğun tam olarak anlayamadığı gelişiminin de bunu anlamak için müsait olmadığı ve çocuğun kendi rızasının ilgili durum için bulunmayacağı cinsel eylemlerin içinde yer almasıdır. Çocuğun Cinsel istismarı suçu 18 yaşından küçük olanlara yönelik sadece tecavüzcü değil bedensel teması içeren her çeşit cinsel hareketi içine alan bir suç çeşididir. Çocuğun cinsel istismarı suçu 5237 sayılı Türk ceza kanunu hükümleri içerisinde yer bulmuş olan cinsel dokunulmazla karşı suçlar içerisinde yer alan durumun çocuğa karşı işlenmesi halinde mevcut olan suç türüdür. İlgili suçun konusunu oluşturan cinsel davranışın bir çocuğa karşı değil de bir yetişkine karşı gerçekleşmiş olması durumunda meydana gelen suçu şekle cinsel istismar oluşturmaz. Öyle ki 18 yaşın üstünde olan kişilere karşı cinsel bir davranışın gerçekleşmiş olması cinsel saldırı olarak tanımlanır. 18 yaşından küçüklere karşı yapılan cinsel eylem cinsel istismar oluştururken 18 yaşından büyüklere yapılan eylem cinsel saldırı niteliğindedir. 5237 sayılı Türk ceza kanunu hükümleri içerisinde çocuğun cinsel istismarı suçu bulunduğu yerde Çocuğun cinsel dokunulmazlığına karşı meydana gelen fiillerin tamamı olarak değerlendirilir.

Continue reading “Çocuğun Cinsel İstismarı Suçu Nedir? (TCK 103)”
İftira Suçu

İftira Suçu

İftira kelime anlamı ile bir kişi gerçeklik taşımayan olumsuz nitelikte bir durumu bir suçu belirli bir amaç niyetiyle bilerek yüklemektir. Bunu bir başka tabir ile kara çalmak olarak ifade edebiliriz. Bununla birlikte ceza hukuku içerisinde ise iftira bir kişinin kendisinin işlememiş olduğunu bilmesine rağmen bu kişi hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılması veya bir yaptırımının uygulanması amacı güdülerek ihbar ve şikâyette bulunulmasıdır.

Continue reading “İftira Suçu”