Etiket: 5237 sayılı Türk ceza kanununda ise 267. madde hükümleri

Etkin Pişmanlık

Etkin Pişmanlık Nedir?

5237 sayılı Türk ceza kanununun 36. maddesi hükümleri içerisinde fail konumunda yer alan kişinin suçun icra hareketlerinden gönüllü olarak vazgeçmesi ya da kendi çabalarıyla suçun tamamlanmasını ya da neticenin gerçekleşmesini önlenmesi durumu söz konusu olması halinde teşebbüsten dolayı cezalandırılmayacağı hüküm altına alınmıştır. Ancak tamamlanmış olan kısmın esasen bir suç oluşturması halinde yalnızca o suça ait ceza ile cezalandırılması durumu gündeme gelecektir.

Continue reading “Etkin Pişmanlık”

Tehdit Suçu (TCK 106)

Tehdit Suçu Nedir?

Tehdit suçu 5237 sayılı Türk ceza kanunun yedinci bölümünde yer alan hürriyete karşı suçlar başlığı altında yer bulmaktadır. Bu kanunun 106. maddesinde tehdit başlığı ile açıklanmaktadır. 5237 sayılı Türk ceza kanunu göre tehdit suçunda bir başka kişinin kendisinin ya da yakınının yaşamına, vücut ya da cinsel dokunulmazlığına dair bir saldırı söz konusu olmasından kasıtla tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Bu suç içerisinde yer alan hükümlere Çok güncel bir ekleme yapılmıştır. Öyle ki tehdit suçunun kadına karşı işlenmesi durumunda cezanın alt sınırı dokuz aydan az olamaz.

Continue reading “Tehdit Suçu (TCK 106)”

İftira Suçu

İftira kelime anlamı ile bir kişi gerçeklik taşımayan olumsuz nitelikte bir durumu bir suçu belirli bir amaç niyetiyle bilerek yüklemektir. Bunu bir başka tabir ile kara çalmak olarak ifade edebiliriz. Bununla birlikte ceza hukuku içerisinde ise iftira bir kişinin kendisinin işlememiş olduğunu bilmesine rağmen bu kişi hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılması veya bir yaptırımının uygulanması amacı güdülerek ihbar ve şikâyette bulunulmasıdır.

Continue reading “İftira Suçu”