Etiket: 5237 sayılı Türk ceza kanunu

Güveni Kötüye Kullanma Suçu (TCK 155)

5237 sayılı Türk ceza kanununun onuncu bölümünün mal varlığına karşı suçlar başlığı altında 155. maddede güveni kötüye kullanma suçu düzenlenmiştir. Bir başka kişiye ait olmasına rağmen korumak ya da belirli bir şekilde kullanmak niyetiyle zilyetliği kendisine verilmiş olan mal üzerinde kendisinin veya bir başka kişinin menfaatin ne zilyetliğinin devri amacı haricinde tasarruf da bulunmuş olan ya da bu devir olgusunu inkâr eden kişi bir şikâyetin mevcudiyeti üzerine altı aydan iki yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılması gerekmektedir. Suçun meslek ve sanat ticareti ya da hizmet ilişkisinin veya hangi sebepten meydana gelmiş olursa olsun bir başka kişinin mallarını idare etmek yetkisinin gereği olacak şekilde tevdi ve teslim edilmiş eşya ile ilgili olarak işlenmesi durumunda bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve 3000 yıla kadar adli para cezasının söz konusu olmasa gündeme gelir.

Continue reading “Güveni Kötüye Kullanma Suçu (TCK 155)”

Zimmet Suçu (TCK 247)

Zimmet suçu 5237 sayılı Türk ceza kanununun millete ve devlete karşı suçlar ve son hükümler başlıklı dördüncü kısmının kamu idaresinin güvenilirliğine işleyişine karşı suçlar başlıklı birinci bölümünün 247. maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde hükümlerine göre görevi sebebiyle Zilyetlik kendisine verilmiş olan ya da koruma ve gözetimi ile sorumlu olduğu mali kendisinin ya da bir başkasının zimmetine geçirmiş olan kamu görevlisi beş yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması gerekir. Suçun zimmetin ortaya çıkmamasını sağlamaya dair hileli davranışlar ile işlenmesi durumunda verilecek olan cezanın yarı oranında artırılması gerekir. Kanun hükümlerinde düzenleme bulmuş olan zimmet suçunda malın geçici bir süre kullanılmasından sonra geri verilmek üzere işlenmiş olması durumunda verilecek olan cezanın yarı oranına kadar indirilmesi söz konusudur.

Continue reading “Zimmet Suçu (TCK 247)”

Resmi Belgede Sahtecilik Suçu (TCK 204)

Resmi belgede sahtecilik suçu 5237 sayılı Türk ceza kanunun dördüncü bölümünde yer alan kamu güvenine karşı suçlar başlığı altında 204. maddede düzenlenmiştir. Resmi belgede sahtecilik suçuna göre bir resmi belgeyi sahte bir şekilde düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başka kişileri kandıracak şekilde değiştiren ya da sahte resmi belgeyi kullanan kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası alması gerekir. Görevi dolayısıyla düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte bir şekilde düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak bir şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı bir şekilde belge düzenleyen veya sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması gerekmektedir. Bununla birlikte resmi belgenin, kanun hükmü gereği tahsili sabit bir şekilde ortaya kuruluncaya kadar geçerlilik teşkil eden belge özelliğinde olması durumunda verilecek olan ceza yer oranında artırılması gerekir.

Continue reading “Resmi Belgede Sahtecilik Suçu (TCK 204)”

Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Kullanma Suçu (TCK 191)

Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanma suçu 5237 sayılı Türk ceza kanununun üçüncü bölümünün kamunun sağlığına karşı suçlar başlığı altındaki 191. maddede düzenlenmiştir. Bu madde hükmünün başlığı kullanmak için uyuşturucu ya da uyarıcı madde satın almak, kabul etmek ya da bulundurmak veya uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanmaktır. Öyle ki uyuşturucu madde kullanma suçunu düzenleyen madde 191. maddedir. Bu maddeye göre kullanmak için uyuşturucu ya da uyarıcı madde satın alan, kabul eden ya da bulunduran veya uyuşturucu ya da uyuşturucu madde kullanmış olan kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçtan kaynaklı olarak başlatılmış olan soruşturmada şüpheli ile ilgili olarak 5271 sayılı ceza muhakemesi kanunu hükümleri içerisinde yer alan 191.

Continue reading “Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Kullanma Suçu (TCK 191)”

Etkin Pişmanlık

Etkin Pişmanlık Nedir?

5237 sayılı Türk ceza kanununun 36. maddesi hükümleri içerisinde fail konumunda yer alan kişinin suçun icra hareketlerinden gönüllü olarak vazgeçmesi ya da kendi çabalarıyla suçun tamamlanmasını ya da neticenin gerçekleşmesini önlenmesi durumu söz konusu olması halinde teşebbüsten dolayı cezalandırılmayacağı hüküm altına alınmıştır. Ancak tamamlanmış olan kısmın esasen bir suç oluşturması halinde yalnızca o suça ait ceza ile cezalandırılması durumu gündeme gelecektir.

Continue reading “Etkin Pişmanlık”

Tehdit Suçu (TCK 106)

Tehdit Suçu Nedir?

Tehdit suçu 5237 sayılı Türk ceza kanunun yedinci bölümünde yer alan hürriyete karşı suçlar başlığı altında yer bulmaktadır. Bu kanunun 106. maddesinde tehdit başlığı ile açıklanmaktadır. 5237 sayılı Türk ceza kanunu göre tehdit suçunda bir başka kişinin kendisinin ya da yakınının yaşamına, vücut ya da cinsel dokunulmazlığına dair bir saldırı söz konusu olmasından kasıtla tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Bu suç içerisinde yer alan hükümlere Çok güncel bir ekleme yapılmıştır. Öyle ki tehdit suçunun kadına karşı işlenmesi durumunda cezanın alt sınırı dokuz aydan az olamaz.

Continue reading “Tehdit Suçu (TCK 106)”

Kasten Yaralama Suçu ve Cezası Nedir?

Kasten yaralama suçu 5237 sayılı Türk ceza kanunu içerisinde yer alır. Kasten yaralama suçu bir vücut dokunulmazlığını karşı suçtur. Bu suçun işlenmesi dahilinde hapis cezası öngörülmüştür. Kasten bir başkasının vücuduna acı veren veya bir başkasının sağlığının ya da ağzına mı yeteneğinin bozulmasına sebep olan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Kasten yaralama suçu basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde olabilir. Yani failin kasten yaralama suçunu işlerken mağdura verdiği zarar hafif nitelikte olabilir. Kasten yaralama filminin mağdur üzerindeki etkisi kolayca giderilebilecek ölçüde hafif nitelikte ise mağdurun şikayet ettiği takdirde dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hüküm olunur.

Continue reading “Kasten Yaralama Suçu ve Cezası Nedir?”