Ceza Avukatı İle İlgili Merak Edilenler

Ceza Avukatı Nedir?

Ceza avukatı, ceza soruşturmalarını ve davalarını takip eden avukata verilen addır. Ceza soruşturması suçun işlenmesinden sonra başlamaktadır. Yahut eğer bir suç şüphesi altındaysanız, tüm bu süreçte (soruşturma ve kovuşturma denilen dava aşamasında) hemen bir ceza avukatından yardım almaya başlayabilirsiniz.

Ceza Davası Nasıl Açılır?

Hukuk davalarında olduğu gibi (boşanma davası, miras, icra vb.) adliyeye kendiliğinizden gidip bir ceza davası açamazsınız. Öncelikli olarak yapacağınız tek şey, bulunduğunuz yer Cumhuriyet Başsavcılığına bir şikayette veya suç duyurusunda bulunmak olacaktır. Mağduriyetiniz için yapacağınız şey budur. Sonrasında ilgili makamlar sizin talebinizi değerlendireceklerdir. İlgili savcının bir takım yeterliliklere göre bir değerlendirme yapıp bir iddianame düzenlemesiyle beraber de davanız açılacaktır.

Ceza Avukatına ne zaman başvurmalıyım?

Yukarıda da belirtildiği gibi eğer bir suç şüphesi altındaysanız ilk fırsatta bir ceza avukatı yardımından faydalanmanız önem taşımaktadır. Olayı beraberce değerlendirip lehinize olan noktaların ortaya çıkartılması, ifadenizi verirken veya sorgunuz yapılırken dikkat edeceğiniz noktaları farkına varmanızı sağlayacaktır. Onun dışında şüphe altında olduğunuz andan itibaren nelerle karşılaşacağınız konusunda ceza avukatı sizi süreçle ilgili bilgilendirecek ve aydınlatacaktır.

Ceza Avukatı Ücreti Ne Kadar?

Bir ceza avukatı üstleneceği dava için olan ücreti çeşitli kriterlere göre belirlemektedir. Davaya söz konusu olan suç tipi, dosyadaki delillerin durumu, ceza avukatına başvuran kişi için dosyanın zorlayıcılığı, tarafların sayısı, varsayımsal olarak dava uzunluğu birer etken olarak kabul edilmektedir. Hiçbir zaman bir davanın ne kadar süreceği bilinemez çünkü yargılama aşamasında gerçekleşecek olan durumlar önceden tahmin edilemez. Bu bilinmezlik de davanın uzunluğuna etki eder. Bu nedenle dava ücreti, davanızla ilgili bilgiler görüşüldükten sonra netleşmektedir. Tüm bunların yanında bir avukatın Ceza Hukuku alanında uzmanlaşıp uzmanlaşmadığı da ücreti belirleyen faktörlerdendir.

Şüpheli ve Sanık Nedir?

Şüpheli, suç şüphesi altında olan kişiye soruşturma aşamasının başlamasıyla verilen addır. Savcının iddianame düzenlemesiyle birlikte duruşma tarihi verilir yani duruşmalar başlamış olur ve kişi artık sanık durumuna geçer.

Ceza Avukatı Varsa Duruşmaya Gitmesem Olur Mu?

Öncelikle sanığın kendi davasını takip etmesi çok önemlidir. Ancak kanun, sanığın belirli durumlarda duruşmalara gelmemesini ve yalnızca avukatının gelmesine izin vermektedir. Bunun için ön şart sanığın sorgusunun yapılmış olmasıdır. (Sanık istinabe suretiyle de sorguya çekilebilir. Yani farklı bir şehir/ilçe adliyesinden bunun için talepte bulunabilir) Sanık için, alt sınırı beş yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar hariç olmak üzere gerekli koşullar var ise sanık isterse artık duruşmalara katılmak zorunda değildir. Tabii sanığın kendisinin veya avukatının bu talebinin mahkemece kabul edilmesi koşuluyla.

Ceza Davamda Tebligatlar Bana mı Yoksa Avukatıma mı Gider?

Ceza avukatı sizin hakkınızdaki davayla ilgili her türlü yazı ve tebligatı alabilir. Mahkeme ve savcılık da sizinle alakalı tebligatları avukatınıza yapar. Fakat dosya için sizin ifadenizin alınması gerekiyorsa o zaman tebligatı sizin adınıza çıkartacaklar ve sizin adresinize göndereceklerdir. Çünkü sizin adınıza avukatınız beyanda bulunamaz.

Ceza Davamda İlk Duruşma Nasıl Geçer?

Bir ceza yargılamasında ilk duruşmada önce sanığın savunması alınır ve mağdurun şikayeti dinlenir. Kişiler kendilerini bir avukatla temsil ediyorlarsa avukatları dinlenir. Ağır Ceza Mahkemesi ise mahkeme başkanı, üye hakimler ve savcı olayı aydınlatabilmek için taraflara soru sorabilir. Asliye Ceza Mahkemesinde sadece tek hakim bulunmaktadır ve duruşmalarda savcı bulunmamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir